BREAST

MICȘORAREA SÂNILOR
(reducția mamară)

Hipertrofia mamară se referă la creșterea excesivă în volum a sânilor prin raport cu morfologia pacientei, adesea asociată cu o ptoză (cădere) și asimetrie mamară.

Ce este reducția mamară (micșorarea sânilor)?

Micșorarea sânilor numită și reducție mamară este intervenția chirurgicală ce are ca scop diminuarea volumului sânilor, dar în egală măsură corectarea ptozei (căderii), asimetriei și repoziționarea complexul areolo-mamelonar pentru a reda sânilor o formă cât mai armonioasă cu proporțiile corpului.

Nu există sâni „ideali” dar există obiective minime care trebuiesc atinse în timpul intervenției chirurgicale în ceea ce privește morfologia sânilor priviți din față și profil, precum și în ceea ce privește volumul lor.

Hipertrofia mamară se referă la creșterea excesivă în volum a sânilor  prin raport cu morfologia pacientei, adesea asociată cu o ptoză (cădere) și asimetrie mamară. Aceasta poate avea consecințe fizice (dureri de spate, dureri cervicale) și psihologice enorme, mai ales la adolescente.

Pentru cine se recomandă intervenția de micșorare a sânilor (reducția mamară)?

Reducția mamară se adresează femeilor cu hipertrofie mamară (sâni foarte voluminoși). Chiar dacă intervenția se realizează mai frecvent femeilor cu vârsta peste 40 ani, această intervenție poate fi efectuată începând cu vârsta de 16 ani dacă:

  • sânii sunt foarte voluminoși și căzuți provocând dureri de spate, de gât, de umeri, iritații la nivelul pielii de sub sâni
  • sânii sunt foarte voluminoși în raport cu restul corpului și determină scăderea stimei de sine
  • există asimetrie între cei doi sâni
  • volumul sânilor împiedică practicarea activităților sportive sau a unor activități cotidiene normale
  • datorită sânilor voluminoși postura pacientei este afectată: umeri aplecați înspre înainte, cifoză cervicală

Ce beneficii se pot obține prin procedeul de micșorare a sânilor (reducție mamară)?

  • diminuarea volumului sânilor și ridicarea acestora
  • așezarea complexului areolo-mamelonar într-o poziție corectă din punct de vedere anatomic și estetic
  • reducerea durerilor de spate, de gât, de umeri, ameliorarea calității respirației
  • eliminarea disconfortului în practicarea activităților sportive și îmbunătățirea stimei de sine
  • corectarea asimetriei sânilor
  • corectarea posturii pacientei

Cum se desfășoară consultația?

În cadrul consultației se va efectua o evaluare completă a stării de sănătate și un examen complet al sânilor. Se vor efectua o serie de măsurători în ceea ce privește dimensiunile sânilor și a complexului areolo-mamelonar, apoi în funcție de așteptările dvs și de volumul dorit vi se va explica tehnica operatorie, indicațiile de dinaintea intervenției, recomandările postoperatorii precum și posibilele complicații. Pe lângă analizele de sânge obișnuite oricărei intervenții pot fi necesare o ecografie sau o mamografie a sânilor.

Intervenția se poate realiza în asociere cu alte proceduri de chirurgie plastică, cel mai frecvent: lipoaspiraţie, abdominoplastie.

Se recomandă renunțarea la fumat cu cel putin 1 lună înainte (dacă este cazul) și cel putin 15 zile după, evitarea medicamentelor care conțin Aspirină sau care pot să producă tulburări de coagulare cu 2 săptămâni înainte de intervenție.

reductie-mamara-marius-chirila

Cum se desfășoară intervenția chirurgicală de micșorare a sânilor (reducția mamară)?

Intervenția se realizează sub anestezie generală și durează între 2 și 4 ore. Tehnica utilizată va fi aleasă în funcție de anatomia dvs, de volumul sânilor pe care doriți să îl obțineți. Chiar dacă există multe tehnici chirurgicale, inciziile sunt la fel; cel mai frecvent în formă de „ancoră marină”:

  • o incizie în jurul areolei la limita dintre pielea normal colorată și cea maronie,
  • o incizie verticală între polul inferior al areolei și șanțul sub-mamar
  • o incizie orizontală camuflată în șanțul sub-mamar care poate fi mai lungă sau mai scurtă în funcție de volumul sânilor.

Apoi se îndepărtează porțiunea de sân (piele, țesut adipos, țesut glandular) și se reașează complexul areolo-mamelonar  într-o poziție corectă din punct de vedere estetic și morfologic.

sani

Ce presupune recuperarea postoperatorie după micșorarea de sâni?

  • intervenția chirurgicală necesită spitalizare de 1 noapte pentru monitorizare
  • edemul (umflarea) și echimozele (vânătăile) apar la 1-2 zile după operație și dispar după 2 săptămâni.
  • dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe perioadă de 1 lună postoperator
  • întoarcerea la locul de muncă este posibilă după o săptămână
  • activitățile sportive intense nu sunt recomandate pe o perioadă de 6-8 săptămâni
  • veți primi toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricilor
  • chirurgul plastician vă recomandă un sutien medical pe o perioadă de 4 săptămâni pentru protecția sânilor
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește intervenția de reducție mamară (micșorarea sânilor) și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.