mana-2

SINDROMUL DE COMPRESIE A NERVULUI ULNAR

Nervul ulnar este responsabil de sensibilitatea degetului mic și jumătate din degetul inelar precum și de inervația unor mușchi la nivelul mâinii și antebrațului.

Ce este sindromul de compresie a nervului ulnar?

În stare normală,  nervul ulnar (sau cubital) trece printr-un defileu sau pseudo-canal la nivelul cotului. O alungire a nervului de 4-5 mm este normală în timpul mișcărilor de flexie-extensie. Nervul ulnar este responsabil de sensibilitatea degetului mic și jumătate din degetul inelar, precum și de inervația unor mușchi la nivelul mâinii și antebrațului.

Nervul ulnar coboară la nivelul antebrațului, ca mai apoi să străbată canalul Guyon de la nivelul mâinii. În traiectul său, nervul ulnar poate fi comprimat:

  • la nivelul cotului: sindrom de compresie a nervului ulnar la nivelul cotului (compresie înaltă)
  • la nivelul mâinii: sindrom Guyon (sau compresie joasă a nervului ulnar)

Cum se manifestă sindromul de compresie a nervului ulnar?

Compresia înaltă la nivelul cotului a nervului ulnar se traduce cel mai frecvent prin durere,  parestezii sau amorțeli la nivelul degetului mic și jumătate din degetul inelar. Simptomele apar mai frecvent noaptea și pe fața palmară și pe fața dorsală. Acestea se asociază cu o scădere a forței musculare în mână, iar în stadiile mai avansate cu amiotrofia mușchilor mici ai mâinii, ce poate duce la deformarea degetelor mic și inelar.

Compresia joasă a nervului ulnar (sindromul Guyon) se manifestă de aceeași manieră cu compresia de la nivelul cotului, cu mențiunea că paresteziile sau amorțelile sunt localizate la nivelul degetului mic și inelar doar pe partea palmară!!!

Care sunt cauzele compresiei nervului ulnar?

Compresia înaltă a nervului ulnar la nivelul cotului este a 2-a cea mai frecventă compresie nervoasă a membrului superior după sindromul de canal carpian. Majoritatea cazurilor nu sunt determinate de o cauză anume. Totuși, cele mai frecvente cauze cunoscute sunt reprezentate de instabilitatea cronică a nervului datorită unui conflict repetitiv cu relieful osos al cotului (epicondilul medial) fie de origine constituțională, fie de origine micro-traumatică. Îngroșarea învelișurilor musculare și a septelor musculare pot fi responsabile de compresia nervului ulnar la nivelul cotului (fascia Osborne, arcada Struthers). Uneori compresia nervului poate fi secundară unor fracturi de cot, artroză, poliartrită, tumori.

Compresia joasă a nervului ulnar (Sindromul Guyon) este mult mai rară, dar adesea asociată cu sindromul de canal carpian. Cauzele sunt reprezentate de diferite tumori, ganglioni, malformații vasculare, boli reumatoide, fracturi ale mâinii, microtraumatisme repetate (mersul pe bicicletă).

Cum se desfășoară consultația?

În timpul consultației, Dr. CHIRILA Marius va întocmi istoricul dvs medical și va examina complet ambele membre superioare. Se vor efectua o serie de manevre nedureroase pentru a obiectiva sindromul de compresie a nervului ulnar și pentru a elimina alte posibile afecțiuni asociate.

O radiografie a mâinii și a cotului pot fi necesare pentru a depista o eventuală afectare osoasă ce poate duce la compresie. De asemenea, examinarea electromiografică ce măsoară capacitatea nervului de a transmite semnalele nervoase este necesară pentru confirmarea diagnosticului, localizarea compresiei și pentru eliminarea altor anomalii la nivelul celorlalți nervi ai membrului superior.

Care este tratamentul sindromului de compresie a nervului ulnar?

În formele incipiente cu afectarea pură doar a sensibilității, fără afectare musculară la examinarea clinică și electromiografică, imobilizarea în atelă sau infiltrații locale pot fi suficiente. Dacă tratamentul conservator nu are rezultate în 2-4 luni se recomandă intervenția chirurgicală.

Pentru compresia nervului ulnar la nivelul cotului intervenția se desfășoară în regim ambulatoriu, fără internare peste noapte, în anestezie loco-regională a membrului superior și durează aproximativ 30 minute. Se efectuează o incizie de 6-10 cm pe fața internă a cotului după care se eliberează nervul ulnar cu transpoziția acestuia într-o zonă sigură pentru a nu fi comprimat de structurile din jur. O atelă de cot este necesară pentru o perioadă de 10 zile.

Pentru compresia nervului ulnar joasă (sindrom Guyon) intervenția se realizează de asemenea în regim ambulatoriu, fără spitalizare peste noapte, în anestezie loco-regională și durează aproximativ 30 minute. O incizie de 3 cm se practică în palmă. În caz de asociere cu sindromul de canal carpian, operația se desfășoară în același timp prin aceeași incizie.

Ce presupune recuperarea după intervenția de decompresie a nervului ulnar?

  • intervenția chirurgicală nu necesită spitalizare. Întoarcerea la domiciliu se face imediat după operație
  • simptomele de furnicături și amorțeli dispar în general repede
  • edemul (umflarea) și echimozele (vânătăile) apar la 1-2 zile după operație și dispar după aproximativ  1-2 săptămâni
  • durerile sunt minime și în general bine suportate cu tratament medical adecvat
  • este indicat să mișcați degetele regulat
  • dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe perioadă de 1 lună postoperator
  • în cazul în care locul de muncă necesită forță manuală importantă este recomandat un repaus de 6 săptămâni
  • spre deosebire de canalul carpian, decompresia nervului ulnar în formele avansate cu afectare musculară poate să necesite un timp de recuperare mai îndelungat (3-12 luni)
  • chirurgul plastician vă oferă toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricii
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește intervenția de decompresie a nervului ulnar și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.