TENDINITA DE QUERVAIN
Simptomul principal este durerea pe partea externă a pumnului. Aceasta apare cel mai frecvent progresiv, în câteva săptămâni, dar poate apărea și brusc.
Ce este tendinita De Quervain?
Cum se manifestă tendinita De Quervain?
Cine sunt persoanele afectate de tendinita De Quervain?
Care este tratamentul tendinitei De Quervain?
În ce constă recuperarea postoperatorie?
Ce este tendinita De Quervain?
Este vorba despre o iritație cronică a tendoanelor policelui la nivelul articulației pumnului. Mișcările de glisare și microtraumatismele repetate ale tendoanelor ce sunt menținute într-o culisă strâmtă ce duc la iritația acestora.
Cum se manifestă tendinita De Quervain?
Simptomul principal este durerea pe partea externă a pumnului. Aceasta apare cel mai frecvent progresiv, în câteva săptămâni, dar poate apărea și brusc. Durerea provoacă o jenă în mișcarea policelui (degetul mare al mâinii) sau poate fi resimțită ca o durere vie, invalidantă, cu iradiere în antebraț. Frecvent există o tumefacție vizibilă în lungul tendoanelor policelui, pe partea externă a pumnului. Mobilizarea policelui spre degetul inelar cu flexie palmară și înclinare cubitală a pumnului provoacă durere: caracteristică a acestei tendinite (Semnul Finkelstein).
În principiu, diagnosticul se bazează pe examinarea clinică. Ecografia poate fi de folos, punând în evidență inflamația tendinoasă în culisa 1 extensoare a tendoanelor scurt extensor al policelui și lung abductor al policelui. Radiografia de cele mai multe ori este normală și nu se solicită de rutină, decât pentru a elimina alte diagnostice posibile.
Cine sunt persoanele afectate de tendinita De Quervain?
Cel mai frecvent această afecțiune se întâlnește la femeile de aproximativ 50 de ani sau la femeile însărcinate. De asemenea, o incidență mai ridicată este și în rândul celor care efectuează frecvent mișcări repetate ale policelui, în special pensa police-index, cum ar fi: croitori, mecanici, spălătorese.
Care este tratamentul tendinitei De Quervain?
Tratamentul principal este medical deoarece acesta duce la vindecare în 70-80% din cazuri. Acesta constă în repausul policelui prin evitarea mișcărilor care produc durere și imobilizarea acestuia într-o atelă de repaus pe timpul nopții. Asociat, pentru durere se utilizează medicamente antiinflamatoare pe cale orală și/sau locală.
Pentru cazurile rezistente, de primă intenție se utilizează infiltrarea locală cu corticoizi.
Tratamentul chirurgical este indicat în formele rebele la tratamentul medical bine condus sau în cazul recidivelor dureroase. Intervenția se realizează în anestezie loco-regională a membrului superior și durează aproximativ 15 minute. Se practică o incizie de aproximativ 3 cm pe partea externă a pumnului. Se deschide culisa osteofibroasă responsabilă de compresia tendoanelor și se elimină inflamația sinovială.
În ce constă recuperarea postoperatorie?
- intervenția chirurgicală nu necesită spitalizare. Întoarcerea la domiciliu se face imediat după operație
- durerile sunt minime și în general bine suportate cu tratament medical adecvat
- este indicat să mișcați degetele regulat
- policele va fi imobilizat în atelă o perioadă de aproximativ 2 săptămâni
- dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe perioadă de 1 lună postoperator
- activitățile uzuale cotidiene pot fi reluate foarte rapid cu policele protejat în atelă. În cazul în care locul de muncă necesită forță manuală importantă este recomandat un repaus de 4 săptămâni
- chirurgul plastician vă oferă toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricii
- consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.
NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește tratamentul tendinitei De Quervain și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.
Întreabă
medicul
Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.