Fără categorie

Rinoplastia – intervenția cu multiple beneficii

Rinoplastia – între intervenție din motive estetice sau necesitate medicală

Rinoplastia este o intervenție chirurgicală comună în rândul persoanelor care au o afecțiune respiratorie, determinată de modificări anatomice ale nasului și septului nazal (deviație de sept). O altă categorie de persoane care apelează la rinoplastie este cea care își dorește să armonizeze forma nasului cu trăsăturile faciale. Recomand rinoplastia atât bărbaților, cât și femeilor, pentru că nu există standarde de frumusețe și sănătate doar pentru femei sau doar pentru bărbați.

Tipuri de rinoplastie

Rinoplastia se realizează prin două tehnici:

  • rinoplastia închisă: această tehnică nu implică cicatrici vizibile la exterior, fiind realizate doar în interior, iar timpul de operare este mai scurt;
  • rinoplastia deschisă: presupune o incizie de câțiva milimetri la nivelul exterior al nivelul columelei (porțiunea dintre cele 2 narine),  permite o analiză mai bună a structurilor nasului, în special a vârfului;

Există mai multe aspecte inestetice care pot fi corectate prin rinoplastie, iar cele mai comune sunt:

  • cocoașă nazală; 
  • vârful nasului este bombat, lărgit sau lăsat în jos;
  • deviația de sept (rinoseptoplastie);
  • asimetrie la nivelul piramidei nazale;
  • narine colabate sau prea largi;
  • dificultăți de respirație nazală;

Beneficiile rinoplastiei

Rinoplastia oferă mai multe beneficii, iar din experiența mea, acestea nu se limitează doar la aspectul estetic și îmbunătățirea calității respirației, ci se reflectă inclusiv asupra stimei de sine a pacienților. 

Rinoplastia oferă următoarele beneficii:

  • Armonizează forma nasului cu trăsăturile faciale;
  • Îmbunătățește anumite probleme de respirație nazală;;
  • elimină cocoașă de la nivelul dosului nasului;
  • corectează asimetriile de la nivelul piramidei nazale;
  • se obține un vârf mai bine definit și în poziție corectă;

Rinoplastia – mituri și realități

Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre rinoplastie este că această procedură este simplă. 

În realitate rinoplastia este o procedură dificilă, deoarece nasul fiind situat în centrul feței, are o importanță majoră în morfologia și armonia trăsăturilor faciale. Orice imperfecțiune poate fi sursa unui blocaj psihologic, a unor inhibiții sau a unor dificultăți de respirație. Corectarea formei nasului necesită atenție sporită, deoarece oasele, cartilajul și țesuturile moi trebuie să fie în simetrie perfectă după intervenție.

Un alt mit despre rinoplastie este că această procedură este foarte dureroasă.

Rinoplastia ca intervenție chirurgicală nu implică dureri, fiind realizată sub anestezie generală. După intervenție, în ceea ce privește durerea, disconfortul este minim și în general bine tolerat cu tratament medical adecvat. Medicul recomandă pacientului anumite măsuri pentru o recuperare eficientă și rapidă.

Unul dintre cele mai teribile mituri despre rinoplastie este că învinețirea ochilor este datorită intervenției necalitative și neprofesionalismul chirurgului.

Rinoplastia este o procedură ce se realizează la nivelul feței, una dintre cele mai sensibile și bogat vascularizate zone ale organismului. Atunci când se modifică forma nasului, inevitabil, sunt afectate controlat țesuturile vecine. Este normal să apară edemul (tumefierea) și echimozele (vânătăile) la nivel facial, în special nas, pleoape, buza superioară, frunte… Aceste simptome se retrag progresiv în 1-2 săptămâni.

Fă-ți o programare pe site-ul nostru https://www.drchirilamarius.ro/
Ne poți accesa de asemenea și pe paginile social media Facebook și Instagram. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *