abdomenoplasty.1

ABDOMINOPLASTIA

Abdominoplastia se adresează atât bărbaților cât și femeilor care nu reușesc să obțină o siluetă abdominală tonifiată doar cu exercițiu fizic și dietă.

Ce este abdominoplastia?

Abdominoplastia este intervenția chirurgicală prin care se elimină excesul de piele și grăsime de la nivelul abdomenului precum și întarirea mușchilor abdominali. Oferă un aspect suplu, tonifiat și armonios cu proporțiile corpului. Cel mai frecvent slăbirea musculaturii abdominale, excesul de grăsime și piele apar după sarcină, după o cură de slăbire masivă sau intervenții post bariatrice (by-pass, gastric sleeve, inel gastric…).

Poate fi abdominoplastie parțială (sau mini-abdominoplastie) când excesul de piele și grăsime care se dorește a fi eliminat este limitat la zona dintre ombilic și pubis sau abdominoplastie totală în situațiile în care excesul de piele și grăsime este situat și deasupra ombilicului.

Se poate asocia în același timp cu lipoaspiraţii izolate și tratarea leziunilor musculaturii abdominale (diastazis, hernii). Totodată grăsimea recuperată din lipoaspiraţie poate fi reinjectată prin procedeul de lipofilling în alte regiuni ale corpului (faţă, fese, sâni, labii…)

Cui se adresează abdominoplastia?

Abdominoplastia se adresează atât bărbaților cât și femeilor care nu reușesc să obțină o siluetă abdominală tonifiată doar cu exercițiu fizic și dietă și care prezintă:

  • exces de piele și/sau grăsime la nivelul abdomenului
  • pierdere importantă în greutate în urma unui regim alimentar, tulburări hormonale sau post chirurgie bariatrică (by-pass, gastric sleeve, inel gastric…)
  • distensie abdominală după sarcină. Intervenția se indică în general după ultima sarcină planificată
  • diastazisul musculaturii abdominale (îndepărtarea mușchilor drepți abdominali de linia mediană a abdomenului) ce apare frecvent după o operație, sechele de obezitate sau sarcină
  • pierderea elasticității pielii și apariția vergeturilor odată cu trecerea anilor
  • dorința de avea un abdomen mai suplu și tonifiat.

Ce beneficii se pot obține prin intervenția de abdominoplastie?

Beneficiile intervenției de abdominoplastie pot fi foarte importante dacă așteptările pacientului/pacientei sunt realiste. Se pot obține specific fiecărui caz:

  • eliminarea excesului de piele și grăsime de la nivelul abdomenului
  • asuplirea și tonifierea abdomenului
  • corectarea defectelor musculaturii abdominale prin întinderea mușchilor drepți abdominali și corectarea unor hernii dacă există
  • eliminarea vergeturilor masive
  • corectarea sechelelor post chirurgie bariatrică.

Cum se desfășoară consultația?

În timpul consultației cu Dr. CHIRILA Marius veți avea ocazia să vă exprimați așteptările dvs în legătură cu aspectul abdomenului. După evaluarea stării generale de sănătate se vor efectua anumite măsurători specifice. Astfel se va alege tehnica chirurgicală cea mai adaptată cererii dvs, fie abdominoplastie totală completată cu lipoaspiraţie, fie mini-abdominoplastie. Vi se recomandă efectuarea unor analize obișnuite de sânge care, în unele cazuri, pot fi completate de alte explorări suplimentare, cum ar fi ecografia.

Se recomandă renunțarea la fumat cu cel putin 1 lună înainte (dacă este cazul) și cel putin 15 zile după. Evitarea medicamentelor care conțin Aspirină sau care pot să producă tulburări de coagulare, cu 2 săptămâni înainte de intervenție.

Cum se desfășoară intervenția chirurgicală?

Mini-abdominoplastia se poate realiza sub anestezie locală cu sedare sau sub anestezie generală. Se practică o incizie la nivelul liniei lenjeriei intime, se decolează ușor până la ombilic. Se îndepărtează excesul de piele și grăsime după care are loc închiderea abdomenului cu fire de sutură.

Abdominoplastia totală se efectuează sub anestezie generală și durează între 1,5-3 ore în funcție de complexitatea fiecărui caz. Intervenția începe de obicei, cu lipoaspirația abdomenului. Se practică o incizie în jurul ombilicului și o incizie deasupra pubelui. Aceasta din urmă va fi acoperită de lenjeria intimă. Mai apoi se decolează pielea și grăsimea. După care se practică repararea musculaturii abdominale prin apropierea și întinderea lor (cura diastazisului). Se elimină pielea și grăsimea în exces după care se închide pielea abdomenului.

1

Ce presupune recuperarea postoperatorie după abdominoplastie?

  • intervenția chirurgicală necesită spitalizare de 1-2 nopți pentru monitorizare
  • edemul (umflarea) și echimozele (vânătăile) apar la 1-2 zile după operație și dispar după 2 săptămâni.
  • durerile sunt variabile și de regulă suportabile cu tratament medical adecvat
  • dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe perioadă de 1 lună postoperator
  • întoarcerea la locul de muncă este posibilă după 2-3 săptămâni
  • activitățile sportive se pot relua progresiv după 6 săptămâni
  • chirurgul plastician vă recomandă o centură medicală abdominală de susținere pe o perioadă de aproximativ 4 săptămâni pentru protecția abdomenului
  • veți primi toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricilor
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește intervenția de abdominoplastie și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.