GINECOMASTIA
Operația pentru ginecomastie este procedeul de chirurgie plastică cu scopul de a restabili anatomia normală a sânilor la bărbați prin eliminarea excesului glandei, grăsimii și al pielii dacă există.
Ce este ginecomastia?
Care sunt cauzele ginecomastiei?
Pentru cine se recomandă intervenția?
Ce beneficii se obțin în urma intervenției ?
Cum se desfășoară consultația pentru ginecomastie?
Cum se desfășoară operația pentru ginecomastie?
Ce presupune recuperarea după operația de ginecomastie?
Ce este ginecomastia?
Ginecomastia reprezintă mărirea în volum a sânilor la bărbați. Această mărire poate fi de natură glandulară (ginecomastia glandulară pură), de natură grăsoasă (adipomastie) sau mixtă (adipo-ginecomastie). Ginecomastia poate fi unilaterală sau bilaterală, frecvent cu o asimetrie între cei doi sâni.
Operația pentru ginecomastie este procedeul de chirurgie plastică cu scopul de a restabili anatomia normală a sânilor la bărbați. Se realizează prin îndepărtarea excesului glandei, grăsimii și al excesului de piele dacă există.
Care sunt cauzele ginecomastiei?
De cele mai multe ori ginecomastia este de origine idiopatică, neavând o cauză anume. Alți factori pot fi tulburările hormonale, variațiile bruște în greutate, obezitatea sau anumite boli de ficat sau rinichi. Alte motive sunt chiar anumite medicamente care pot fi responsabile de apariția ginecomastiei. Poate apărea la orice vârstă, cel mai frecvent fiind în adolescență până la 60% din cazuri sau după vârsta de 60-65 de ani.
Pentru cine se recomandă intervenția?
Intervenția pentru ginecomastie se recomandă tuturor bărbaților începând de la vârsta adolescenței care prezintă:
- mărirea în volum a sânilor cu aspect grăsos sau glandular
- exces de piele la nivelul pieptului datorită ginecomastiei
- alterarea disconfortului psihic și diminuarea încrederii în sine mai ales în cazul adolescenților care practică activități sportive colective sau poartă haine mulate
- durere la nivelul sânilor
- asimetrie la nivelul sânilor datorită măririi inegale în volum
- slăbirea bruscă în greutate prin dietă sau după chirurgia bariatrică (by-pass, inel gastric, gastric sleeve….)
Ce beneficii se obțin în urma intervenției pentru ginecomastie?
- piept suplu și tonifiat cu redarea formei și conturului armonios
- eliminarea excesului de grăsime și/sau piele de la nivelul sânilor
- corectarea asimetriei la nivelul sânilor
- dimensionarea corectă a areolelor
- eliminarea durerilor date de creșterea în volum a glandelor mamare
- îmbunătățirea încrederii în sine
Cum se desfășoară consultația pentru ginecomastie?
În timpul consultației Dr. CHIRILA Marius va analiza starea dvs de sănătate. Se vor analiza eventualele cauze care pot duce la apariția ginecomastiei cum ar fi: tulburările hormonale, medicamentele sau alte probleme de sănătate. Pentru aceasta pot fi necesare unele explorări paraclinice și de laborator: dozarea unor hormoni, ecografia mamară. Un consult endocrinologic poate fi necesar pentru excluderea anumitor cauze.
Se vor efectua o serie de măsurători după care veți primi informații despre tehnica chirurgicală cea mai adaptată pentru a atinge scopurile dvs. Se recomandă evitarea medicamentelor precum Aspirină sau cele care dau tulburări de coagulare cu 2 săptămâni înainte de intervenție.
Cum se desfășoară operația pentru ginecomastie?
Intervenția se desfășoară sub anestezie generală și durează 1-2 ore în funcție de tehnica aleasă și volumul care trebuie redus. Cura chirurgicală a ginecomastiei are ca și scop restabilirea fizionomiei normale și armonioase a bustului la bărbat. Aceasta se face prin reducerea volumului mamar:
- fie prin lipoaspiraţie în formele grăsoase, când se practică mici incizii <1 cm în axilă prin care se introduc canule fine de liposucție
- fie prin lipoaspirație și excizie chirurgicală a glandei în formele glandulare și adipo-glandulare unde incizia va fi plasată în jurul areolei, la limita dintre pielea pieptului și pielea de culoare maronie a areolei, astfel cicatricea nu va fi vizibilă.
În ginecomastiile foarte severe pot fi necesare unele incizii în plus la nivelul pielii toracelui.
Ce presupune recuperarea după operația de ginecomastie?
- intervenția chirurgicală necesită spitalizare de 1 noapte pentru monitorizare
- edemul (umflarea) și echimozele (vânătăile) apar la 1-2 zile după operație și dispar după aproximativ 2 săptămâni.
- durerile sunt minime și în general bine suportate cu tratament medical adecvat
- dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe perioadă de 1 lună postoperator
- întoarcerea la locul de muncă este posibilă după 2-5 zile
- sportul nu este recomandat pe o perioadă de câteva săptămâni
- chirurgul plastician recomandă o îmbrăcăminte compresivă sau un bandaj elastic pe o perioadă de 4 săptămâni pentru a minimiza tumefierea și echimozele și pentru a susține noul contur al bustului
- veți primi toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricilor
- consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.
NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește intervenția pentru ginecomastie și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.
Întreabă
medicul
Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.