CORECȚIA CICATRICILOR
Fie că acest proces apare după o intervenție chirurgicală, un traumatism sau după arsuri, aspectul unei cicatrici nu trebuie judecat decât după 6-12 luni de evoluție.
Ce sunt cicatricile?
Care sunt cicatricile cele mai frecvente care pot beneficia de tratament chirurgical?
Care sunt metodele terapeutice pentru tratamentul cicatricilor?
În ce constă recuperarea după revizia cicatricilor?
Ce sunt cicatricile?
Cicatrizarea este un proces fiziologic prin care organismul reface integritatea țesuturilor, proces ce poate dura până la 24 luni. Fie că acest proces apare după o intervenție chirurgicală, un traumatism sau după arsuri, aspectul unei cicatrici nu trebuie judecat decât după 6-12 luni de evoluție.
De cele mai multe ori cicatricile sunt discrete, suple, fără reacții inflamatorii, dar în anumite circumstanțe acestea pot fi mari, dizgrațioase. Uneori prin volumul și aspectul contractil pot să determine și tulburări funcționale a unor segmente ale corpului.
Care sunt cicatricile cele mai frecvente care pot beneficia de tratament chirurgical?
Tratamentul acestora se face individualizat de la caz la caz, în funcție de dimensiune, culoare, zona anatomică, timp de evoluție. Cele mai frecvente cicatrici inestetice care pot benefica de tratament sunt:
- cicatricile mari și inestetice: după o intervenție chirurgicală în prealabil, arsură, traumatism…
- cicatricile contractile: sunt acele cicatrici care „trag” țesuturile sănătoase din jur, limitând mobilizarea unor segmente de membre
- cicatricile hipertrofice: sunt acele cicatrici care sunt mărite în relief și de culoare roșie-violacee, dar care NU depășesc marginile plăgii peste zona sănătoasă. De cele mai multe ori acestea se vindecă spontan, dar într-un timp mai îndelungat. Uneori poate fi necesară grăbirea procesului de vindecare cu ajutorul metodelor terapeutice
- cicatricile cheloide: sunt acele cicatrici care, datorită unei proliferări anormale a organismului, sunt mărite în relief și depășesc marginile plăgii peste zona sănătoasă. Acestea pot apărea în urma unei operații, arsuri, traumatism sau chiar spontan fără un eveniment traumatizant. Deși nu se cunosc cauzele exacte, anumiți factori predispozanți sunt incriminați în apariția lor: rasa neagră, vârsta tânără, anumite zone ale corpului (urechi, partea inferioară a feţei, regiunea deltoidiană sau sternală…)
Care sunt metodele terapeutice pentru tratamentul cicatricilor?
Nu există un tratament standard pentru tratamentul cicatricilor. Terapia este individualizată de la caz la caz în funcție de mai mulți factori: istoricul cicatricii, boli asociate, factori ereditari, factori de risc, mărimea, tipul și evoluția cicatricii. Tehnicile variază, de la cele mai simple cum ar fi injectarea unor produși direct în cicatrice, la cele dermatologice (laser, topice locale) la cele de chirurgie plastică.
Pentru cicatricile inestetice, postchirurgicale sau post-traumatice cel mai frecvent se practică excizia întregului țesut chirurgical, apoi în funcție de mărimea defectului creat se practică o sutură directă, rezultând o cicatrice fină și discretă. Uneori, mai ales în cazul cicatricilor contractile pot fi necesare alte tehnici mai complexe de chirurgie plastică: grefă de piele, lambou local, lambou loco-regional, lambou liber, expander tisular, derm artificial….
Cicatricile de tip hipertrofic de cele mai multe ori cicatrizează spontan. Uneori acestea, ca și cicatricile cheloide, pot beneficia de tratament non chirurgical: injectarea unor produși direct în cicatrice, dispozitive medicale de tip haine elastice compresive pe zona cicatricială. În unele situații dușul filiform, băile termale, radioterapia, laser-ul dermatologic pot fi de folos.
În ce constă recuperarea după revizia cicatricilor?
Recuperarea este dependentă de tipul de cicatrice, mărimea și terapia aplicată. Pot apărea dureri locale, edeme (tumefiere), echimoze (vânătăi). În cazuri mai complexe procesul de vindecare poate necesita mai multe ședințe, deci și o perioadă mai îndelungată de timp.
- chirurgul plastician va oferi toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii
- consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.
NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește revizia cicatricilor și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește indicațiile, beneficiile, recuperarea post terapie și complicațiile posibile legate de această procedură, precum și pentru a personaliza tratamentul necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.
Întreabă
medicul
Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.