ear.1

OTOPLASTIA

Urechile clăpăuge sau prea mari și depărtate de cap pot fi sursa unui disconfort emoțional, mai ales în cazul copiilor care devin victime de „batjocură” a colegilor de scoală.

Ce este otoplastia?

Otoplastia este procedeul chirurgical de remodelare a pavilionului urechii (urechilor clăpăuge) prin care se poate schimba forma, dimensiunile sau poziția urechii. Aceasta are scopul de a le reda aspectul natural și armonios. Urechile clăpăuge sau prea mari și depărtate de cap pot fi sursa unui disconfort emoțional. Se întâlnește mai ales în cazul copiilor care devin victime de „batjocura” a colegilor de școală. Intervenția se poate realiza la nivelul ambelor urechi (cel mai frecvent), sau la nivelul unei singure urechi în caz de asimetrie unilaterală.

Otoplastia

Cui se adresează intervenția de otoplastie?

Otoplastia se poate efectua atât la adulți cât și la adolescenți. Cel mai frecvent se adresează copiilor începând de la vârsta de 7 ani care prezintă anomalii la nivelul urechilor. În majoritatea cazurilor acestea sunt prezente la naștere dar pot fi și de cauză post-traumatică:

  • o decolare sau o talie excesivă a cartilajului urechii ce mărește unghiul și distanța dintre craniu și ureche
  • asimetrie între cele 2 urechi
  • absența sau diminuarea pliurilor normale la nivelul urechii
  • lobul urechii este de o formă și talie neobișnuită sau este prea depărtat faţă de cap
  • în cazul unor sechele post-traumatice la nivelul urechilor

Ce beneficii se pot obține prin intervenția de otoplastie?

Intervenția de otoplastie permite corectarea tuturor anomaliilor urechilor decolate pentru a le reda aspectul natural și corect proporționat cu morfologia feței.

  • apropierea urechilor de cap
  • simetrizarea formei și dimensiunilor urechilor
  • remodelarea lobului urechii.

Cum se desfășoară consultația?

În timpul consultației Dr. CHIRILA Marius va evalua starea de sănătate, un examen complet al urechilor și o serie de măsurători în ceea ce privește forma, dimensiunile și poziția urechilor pentru a putea stabili obiectivele intervenției. În cazul copiilor este necesară și prezența părinților pentru a le propune și explica tehnica chirurgicală cel mai bine adaptată cazului examinat.

Se recomandă evitarea medicamentelor care conțin Aspirină sau pot să producă tulburări de coagulare cu 2 săptămâni înainte de intervenție.

Cum se desfășoară operația de otoplastie?

Intervenția durează 1-2 ore. În cazul adulților otoplastia se poate realiza sub anestezie locală cu sedare. În cazul copiilor noi propunem sistematic anestezia generală din motive evidente de confort.

Incizia se efectuează în spatele urechii, astfel cicatricea va fi foarte bine ascunsă. Prin această incizie are loc apoi, modelarea cartilajului pentru crearea formei și poziției dorite.

La nevoie, micșorarea taliei urechilor poate fi realizată. Unghiul dintre ureche și cap va fi ajustat cu suturi definitive, astfel urechea va fi plasată mai aproape de cap pentru a-i corecta poziția decolată.

Otoplastia

Ce presupune recuperarea postoperatorie?

  • otoplastia nu este o intervenție foarte dureroasă, după operație medicamente antalgice simple adaptate vârstei pacientului sunt suficiente.
  • nu necesită spitalizare, întoarcerea la domiciliu fiind posibilă în aceeași zi cu intervenția. În anumite situații cum este cazul copiilor, spitalizarea pentru 1 noapte poate fi necesară pentru supraveghere
  • echimozele (vânătăile) și edemul (umflarea) la nivelul urechilor este normală în primele 2 săptămâni.
  • după îndepărtarea pansamentului, un bandaj la nivelul urechilor vă este recomandat de către chirurgul plastician. Acesta este necesar pentru protecția urechilor, în special în timpul nopții pentru o perioadă de 4-6 săptămâni.
  • întoarcerea la şcoală sau la locul de muncă este posibilă după 10-14 zile
  • sensibilitatea la nivelul urechilor poate fi modificată în primele 6 săptămâni, de aceea se recomandă protecție împotriva frigului sau a căldurii excesive.
  • dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe o perioadă de 1 lună postoperator
  • eforturile fizice intense precum și sportul de contact nu sunt recomandate pe o perioadă de 2 luni postoperator
  • veți primi toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricilor
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește intervenția de otoplastie și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.