mana-2

CHISTUL SINOVIAL

Chistul sinovial apare mai frecvent la adultul tânăr în jurul vârstei de 20-30 de ani, cu incidență aproximativ egală la bărbați și femei.

Ce este chistul sinovial?

Chistul sinovial nu este niciodată grav. Acesta se dezvoltă în vecinătatea unei articulații, în special pe fața dorsală a articulației pumnului în proporție de 60-70 % din cazuri, dar și pe fața anterioară a articulației pumnului sau pe fața anterioară a degetului.

Chistul sinovial este reprezentat de o dilatare a membranei sinoviale ce conține lichid sinovial. Acest lichid se află normal la nivelul articulațiilor sau în tecile tendoanelor.

Care sunt cauzele apariției chistului sinovial?

În general, chistul sinovial apare la nivelul unei articulații în raport cu o leziune cicatricială ligamentară, antrenând o dilatare a membranei articulare. Mai apoi se formează un buzunar ce se umple cu lichid sinovial asemănător unui gel. La nivelul degetelor, chisturile sinoviale au originea frecvent din teaca tendoanelor flexoare. Se poate asocia cu sindromul de canal carpian.

Cum se manifestă chistul sinovial?

Chistul sinovial apare mai frecvent la adultul tânăr în jurul vârstei de 20-30 de ani, cu incidență aproximativ egală la bărbați și femei. Se prezintă ca o formațiune rotundă, de consistență ferm-elastică, de obicei mobilă față de piele. Sunt benigne și de obicei nu se manifestă prin durere decât în cazurile în care comprimă o ramură nervoasă din zonă. Evoluția lor este variabilă și imprevizibilă în timp, pot să apară și să dispară fără o cauză aparentă. O ecografie de părți moi este adesea necesară. De asemenea, în anumite cazuri poate fi necesară și o radiografie pentru eliminarea altor posibile diagnostice.

Care este tratamentul unui chist sinovial?

În majoritatea cazurilor și când sunt nedureroase, chisturile sinoviale nu necesită un tratament, pot fi lăsate pe loc fără vreo consecință gravă.

Unele chisturi dispar spontan sau la aplicarea unei presiuni. Pot să reapară în câteva luni sau ani, sau pot să nu mai apară niciodată. Această evoluție capricioasă este caracteristică chistului sinovial.

Dacă acestea devin dureroase și antrenează o redoare și o diminuare a forței, chistul sinovial justifică o metodă de tratament:

  • puncție transcutanată cu un ac pentru a vida chistul de conținutul său. Această metodă asigură vindecarea definitivă doar în 50% din cazuri. Este un gest simplu care se realizează în cabinetul medicului.
  • excizia chirurgicală este tratamentul care îndepărtează membrana chistului cu conținutul acestuia. Permite tratarea cauzei responsabile de apariția acestuia. Intervenția se realizează în regim ambulatoriu sub anestezie loco-regională a membrului afectat.

În constă recuperarea după excizia chistului sinovial?

  • intervenția chirurgicală nu necesită spitalizare. Întoarcerea la domiciliu se face imediat după operație
  • durerile sunt minime și în general bine suportate cu tratament medical adecvat
  • în cazul chistului localizat la nivelul articulației pumnului, o atelă ce imobilizează mâna este necesară pe o perioadă de 10-15 zile
  • dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe perioadă de 1 lună postoperator
  • în cazul în care locul de muncă necesită forță manuală importantă este recomandat un repaus de 4 săptămâni
  • chirurgul plastician vă oferă toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricii
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește tratamentul chistului sinovial și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.