mana-2

SINDROMUL DE CANAL CARPIAN

Canalul carpian este o zonă anatomică inextensibilă cuprinsă între oasele pumnului și acoperit de un ligament gros. Pe lângă nervul median, alte 9 tendoane ale degetelor trec prin canalul carpian.

Ce este sindromul de canal carpian?

Canalul carpian este o zonă anatomică inextensibilă cuprinsă între oasele pumnului și acoperit de un ligament  gros. Pe lângă nervul median, alte 9 tendoane ale degetelor trec prin canalul carpian. Când nervul median devine comprimat în canalul carpian, fie prin creșterea în volum a tendoanelor și a învelișurilor lor sinoviale, fie prin îngustarea canalului (artroze, fracturi) vorbim de sindromul de canal carpian.

Care sunt simptomele în sindromul de canal carpian?

Sindromul de canal carpian se traduce prin durere, furnicături și amorțeală la nivelul policelui, indexului, degetului mijlociu și jumătate din degetul inelar. În principal aceste tulburări de sensibilitate sunt doar la nivelul degetelor, dar durerile pot să se întindă în toată mâna și chiar la nivelul antebrațului. Cel mai frecvent aceste semne apar noaptea, trezesc pacientul din somn și dispar scuturând mâna câteva minute.

Adesea, ambele mâini sunt afectate de obicei de intensitate asimetrică. În caz de compresie severă și îndelungată, se poate ajunge la pierderea progresivă a sensibilității în degete și a forței musculare în mână, în special la nivelul degetului mare (police). Este indicat ca intervenția chirurgicală să se facă înainte de acest stadiu, în care recuperarea nu este tot timpul completă.

Cine sunt persoanele afectate de sindromul de canal carpian?

Sindromul de canal carpian este foarte frecvent în ansamblul populației generale. Deși de cele mai multe ori cauzele sunt necunoscute, o incidență mai ridicată s-a observat în cazul femeilor de aproximativ 50 de ani, a muncitorilor de forță, a celor care efectuează gesturi repetitive.

Anumite afecțiuni patologice, frecvent asociate cu sindromul de canal carpian, pot să crească volumul învelișului din jurul tendoanelor. Acestea sunt: poliartrita reumatoidă, diabetul, anumite afecțiuni endocrinologice (hipotiroidia).

Cum se desfășoară consultația?

În timpul consultației, Dr. CHIRILA Marius va întocmi istoricul dvs medical și va examina complet ambele membre superioare. Se vor efectua o serie de manevre nedureroase pentru a obiectiva sindromul de canal carpian și pentru a elimina alte posibile afecțiuni asociate. O radiografie a mâinii poate fi necesară pentru a elimina o eventuală cauză osoasă.

Examinarea electromiografică ce măsoară capacitatea nervului de a transmite semnalele nervoase este necesară. Aceasta ajută la confirmarea diagnosticului, a localizării compresiei și pentru eliminarea altor anomalii la nivelul celorlalți nervi ai mâinii.

Care este tratamentul sindromului de canal carpian?

În formele ușoare, repausul și imobilizarea mâinii afectate în atelă pot face ca simptomele să dispară. De asemenea, cu efect temporar, infiltrațiile pot fi de folos. Se poate asocia cu degetul în resort sau cu sindromul de compresie a nervului ulnar.

Dacă aceste tratamente conservatoare nu sunt suficiente atunci tratamentul chirurgical este necesar. Intervenția chirurgicală este foarte simplă și rapidă, durează aproximativ 15-20 minute. Se realizează în anestezie locală sau loco-regională a membrului superior. Se practică o incizie de aproximativ 3 cm în palmă prin care se eliberează ligamentul carpian și implicit nervul median.

În ce constă recuperarea după operația de eliberare a canalului carpian?

  • intervenția chirurgicală nu necesită spitalizare. Întoarcerea la domiciliu se face imediat după operație
  • simptomele de furnicături și amorțeli dispar în general după prima noapte
  • edemul (umflarea) și echimozele (vânătăile) apar la 1-2 zile după operație și dispar după aproximativ  1-2 săptămâni.
  • durerile sunt minime și în general bine suportate cu tratament medical adecvat
  • este indicat să mișcați degetele regulat
  • dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe perioadă de 1 lună postoperator
  • activitățile uzuale cotidiene pot fi reluate foarte rapid. În cazul în care locul de muncă necesită forță manuală importantă este recomandat un repaus de 6 săptămâni
  • o ușoară sensibilitate la presiune în palmă poate să existe pe o perioadă de aproximativ 3 luni
  • chirurgul plastician vă oferă toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricii
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește intervenția de eliberare a canalului carpian și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.