mana-2

MALADIA DUPUYTREN

Chiar dacă de cele mai multe ori cauzele sunt necunoscute, maladia Dupuytren este într-o măsură de origine genetică, observându-se apariția maladiei la mai mulți membri ai unei familii.

Ce este maladia Dupuytren?

Maladia Dupuytren constă în îngroșarea aponevrozei palmare și a degetelor, adică a învelișurilor fibroase situate între pielea mâinii și tendoanele flexoare. Este o maladie evolutivă, viteza de apariție a simptomelor variază de la câteva luni la câțiva ani. Aceste structuri devin mai groase, formând noduli și corzi de contractură ce determină retracția degetelor în palmă cu imposibilitatea extensiei complete a acestora.

Cum se stabilește diagnosticul maladiei Dupuytren?

Evaluarea clinică a pacientului stabilește diagnosticul. Nicio examinare complementară nu este necesară, cu excepția cazurilor în care există asociere cu alte afecțiuni, cum ar fi canalul carpian. Simptomatologia este diferită, în stadiile incipiente apare îngroșarea pielii și mici invaginații, apoi apar nodulii și corzile de fibromatoză la nivelul palmei și degetelor. Ulterior corzile de fibromatoză se retractă și duc la flectarea degetelor în palmă cu imposibilitatea extensiei complete a acestora. Asociat pot să apară dificultăți de depărtare a degetelor, inflamație locală a pielii și prurit.

Care sunt cauzele maladiei Dupuytren?

Afecțiunea se întâlnește mai frecvent în nordul Europei și este mai frecventă la bărbați decât la femei. Chiar dacă de cele mai multe ori cauzele sunt necunoscute, maladia Dupuytren este într-o măsură de origine genetică. S-a observat apariția maladiei la mai mulți membri ai unei familii. Alți factori de risc au fost asociați cu maladia Dupuytren, cum ar fi alcoolul și tutunul, anumite medicamente, sau alte afecțiuni cum ar fi diabetul, dislipidemiile, bolile hepatice, epilepsia.

Cum se desfășoară intervenția chirurgicală pentru maladia Dupuytren?

Intervenția chirurgicală se realizează în regim ambulatoriu, sub anestezie loco-regională. Durata este variabilă, de la 30 min – la  1,5 ore, în funcție de razele digitale afectate. Indicația operatorie trebuie avută în vedere în momentul în care pacientul nu poate să întindă mâna la maxim pe masă cu palma în jos. Cu cât stadiul este mai evoluat, cu atât tratamentul chirurgical este mai dificil și mai riscant.

În afectările incipiente cu bride subcutanate bine individualizate, tratamentul prin secționarea acestora subcutanat cu un ac foarte fin poate fi propus. Această tehnică are avantajul de a fi un gest foarte simplu, de a reda mobilitatea degetelor retractate, dar nu permite îndepărtarea aponevrozei afectate de această maladie.

În cazurile mai severe, tratamentul este chirurgical și constă în efectuarea unor incizii în zig-zag în palmă și la nivelul degetelor afectate. Are loc disecția minuțioasă a vaselor de sânge și a nervilor cu eliberarea acestora și excizia întregului țesut afectat, a aponevrozei și uneori chiar și a pielii pentru a permite extensia completă a degetelor. Pielea este închisă apoi cu fire de sutură. Un pansament gros va fi efectuat care se va schimba peste 2 zile.

În ce constă recuperarea postoperatorie?

  • intervenția chirurgicală nu necesită spitalizare. Întoarcerea la domiciliu are loc în aceeași zi cu operația
  • senzație de furnicături și amorțeli pot să apară pentru câteva săptămâni în vârful degetelor
  • edemul (umflarea) și echimozele (vânătăile) apar la 1-2 zile după operație și dispar după aproximativ  1-2 săptămâni
  • durerile sunt minime și în general bine suportate cu tratament medical adecvat
  • dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate până la cicatrizarea completă
  • adesea sunt necesare ședințe de reeducare pentru recuperarea amplitudinii mișcărilor mâinii și degetelor pe o perioadă de câteva săptămâni, în funcție de stadiul maladiei
  • durata reluării activității la locul de muncă este variabilă în funcție de stadiul maladiei și de profesie
  • chirurgul plastician vă oferă toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricii
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește intervenția pentru maladia Dupuytren și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.