icon-4-chirila

RINOPLASTIA

Nasul, fiind situat în centrul feței, are o importanță majoră în morfologia și armonia trăsăturilor faciale. Orice imperfecțiune poate fi sursa unui blocaj psihologic, a unor inhibiții sau a unor dificultăți de respirație.

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia (corecția nasului) este intervenția chirurgicală ce schimbă morfologia nasului cu scopul de a-i îmbunătăți aspectul estetic. La nevoie se schimbă anumite probleme funcționale legate de dificultățile de respirație nazală. Nasul, fiind situat în centrul feței, are o importanță majoră în morfologia și armonia trăsăturilor faciale. Orice imperfecțiune poate fi sursa unui blocaj psihologic, a unor inhibiții sau a unor dificultăți de respirație. Rinoplastia este o chirurgie foarte fină, minuțioasă și de detaliu. Aceasta în zilele noastre este una dintre cele mai efectuate proceduri în chirurgia plastică.

Rinoplastie (corectia nasului)

Cui se adresează intervenţia de rinoplastie?

Rinoplastia se adresează atât femeilor cât și bărbaților începând de la vârsta de 16 ani, care au anumite defecte la nivelul nasului; fie în urma unor traumatisme din perioada copilăriei, adolescenței sau maturității, fie unele defecte apărute odată cu înaintarea în vârstă.

  • nas prea mare sau prea mic în raport cu armonia feţei
  • cocoașă pe dosul nasului
  • vârful prea jos sau prea sus
  • narine colabate sau prea largi
  • asimetrie la nivelul piramidei nazale
  • dificultăți de respirație

Ce beneficii se obțin prin intervenția de rinoplastie?

Rinoplastia poate modifica forma, mărimea și funcția nasului. Obiectivul acestei intervenții este de a obține un nas cu aspect natural și raporturi armonioase cu fizionomia feței. În funcție de aspectul nasului dvs și de tehnica operatorie aleasă împreună, se pot obține:

  • mărirea sau micșorarea nasului
  • corectarea cocoașei nasului
  • corectarea deviației piramidei nazale și/ sau a diferitelor iregularități
  • îngustarea sau lărgirea orificiilor nazale
  • ridicarea sau coborârea vârfului nasului
  • remodelarea columelei (porțiunea de piele dintre cele 2 narine)
  • corectarea deviației de sept
  • ameliorarea unor dificultăți de respirație nazală
Rinoplastie (corectia nasului)

Cum se desfășoară consultația?

În timpul consultației Dr. CHIRILA Marius va efectua o evaluare completă a stării dvs de sănătate, și o examinare minuțioasă a nasului în ceea ce privește: calitatea pielii, forma nasului, dimensiunile, aspectul narinelor și columelei (porțiunea dintre cele două orificii nazale) precum și aspectul intern al narinelor.

În funcție de aspectele constatate la examinarea clinică și dorințele dvs se vor stabili obiectivele intervenției și tehnica cea mai potrivită pentru a obține rezultatul dorit și adaptat personalității dvs. În cazul anumitor afecțiuni, cum ar fi alergiile sau deviațiile de sept, unele examinări de laborator și imagistică pot fi necesare.

Se recomandă evitarea medicamentelor care conțin Aspirină sau care pot să producă tulburări de coagulare, cu 2 săptămâni înainte de intervenție.

Cum se desfășoară operația de rinoplastie?

Rinoplastia se desfășoară de obicei sub anestezie generală cu excepția unor cazuri particulare când este posibilă și anestezia locală cu sedare. Intervenția durează între 1.5-3 ore, În funcție de obiectivele propuse în timpul consultației și anume zonele nasului care urmează să fie corectate. Există 2 tehnici de bază din care se va alege cea adaptată nasului dvs:

  • rinoplastia închisă: inciziile se efectuează în interiorul nasului, astfel nici o cicatrice nu va fi vizibilă la exterior. Deși timpul operator este mai scurt, această tehnică nu este adaptată oricărui pacient.
  • rinoplastia deschisă ce presupune o vizualizare mai bună a structurilor nasului. O incizie de câțiva milimetri se va efectua la nivelul pielii columelei nazale (porțiunea dintre cele 2 orificii nazale). Restul inciziilor se vor efectua în interiorul narinelor.

În ambele tehnici are loc apoi, modificarea structurilor osteo-cartilaginoase în funcție de obiectivele stabilite și anomaliile care trebuiesc corectate. Cele mai frecvente fiind: strâmtarea unui nas prea larg, corecția cocoașei nasului, corecția unei deviații de sept, scurtarea unui nas prea lung, afinarea vârfului nasului, etc

Inciziile se închid cu fire foarte subțiri, urmat de imobilizare pentru a conserva noua formă a nasului.

Rinoplastie (corectia nasului)

Ce presupune recuperarea postoperatorie?

Intervenția de rinoplastie se realizează, de obicei, în regim de ambulatoriu, fără spitalizare peste noapte. Întoarcerea la domiciliu fiind posibilă în aceeași zi cu intervenția. Uneori spitalizarea peste noapte poate fi necesară.

  • edemul (umflarea) și echimozele (vânătăi) în jurul nasului și sub ochi apar în primele zile post-operator cu durată variabilă de la un pacient la altul, dar care în general se retrag progresiv până la finalul primelor 2 săptămâni.
  • în primele zile după intervenție este recomandat să vă odihniți, cu capul ușor ridicat, să evitați eforturile fizice intense
  • se recomandă evitarea suflatului nasului în primele zile
  • evitarea purtării ochelarilor de soare sau de vedere în primele 2 luni
  • băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe o perioadă de 6 săptămâni post-operator
  • întoarcerea la locul de muncă este posibilă după 10-15 zile
  • este recomandată protecția solară în primele săptămâni
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește intervenția de rinoplastie și nu se substituie  consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.