BREAST

MAMELON RETRACTAT
(inversat)

Mamelonul retractat apare când proiecția acestuia este puțin marcată, inexistentă sau chiar invaginată (prăbușit în interior).

Ce este un mamelon retractat (inversat)?

Mamelonul corespunde zonei de emergență a canalelor galactofore în centrul sânului și al areolei. El realizează un relief ce permite lactația. Proiecția mamelonului măsoară în medie între 3-7 mm.

Mamelonul retractat apare când proiecția acestuia este putin marcată, inexistentă sau chiar inversată (prăbușit în interior). Această retracție a mamelonului este dată anatomic de canalele galactofore și septele fibroase interlobulare prea scurte.

Care sunt cauzele mamelonului retractat (inversat)?

În cea mai mare parte a cazurile această retractare mamelonară este constituțională, dobândită încă din adolescență, dar poate apărea și după alăptare sau infecții la nivelul sânului.

Cum se desfășoară intervenția pentru mamelonul retractat?

Operația are loc sub anestezie locală și durează aproximativ 30-45 minute. Cicatricile sunt minime și putin vizibile fiind localizate pe pielea pigmentată a areolei prin care se practică eliberarea canalelor galactofore retractate. Intervenția poate fi asociată și cu mărirea de sâni sau ridicarea de sâni.

.

În ce constă recuperarea după operația de mamelon retractat (inversat)?

  • intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie locală și nu necesită spitalizare peste noapte, întoarcerea la domiciliu fiind posibilă în aceeași zi
  • poate să apară o tumefiere și echimoze locale care dispar progresiv în zilele următoare
  • durerile sunt minime și în general bine suportate cu tratament medical adecvat
  • dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe perioadă de 1 lună postoperator
  • întoarcerea la locul de muncă este posibilă în următoarea zi
  • sportul nu este recomandat pe o perioadă de 4 săptămâni
  • veți primi toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale plăgilor
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește intervenția pentru mamelon retractat (inversat) și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.