icon-6.4

TRATAMENTUL TRANSPIRAȚIEI EXCESIVE

Transpirația excesivă afectează 5% din populația generală. Se manifestă la nivelul zonelor bogate în glande sudoripare, cel mai frecvent axilar, la nivelul mâinilor și picioarelor.

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza sau transpirația excesivă este o condiție medicală în care există un răspuns exagerat al glandelor sudoripare ce determină eliminarea în exces a transpirației, peste limitele fiziologice. Transpirația este un proces fiziologic prin care organismul uman își reglează temperatura internă precum și echilibrul hidric și acido-bazic.

Transpirația reprezintă o condiție normală ce poate să se manifeste în timpul zilei și/sau în timpul nopții, datorată unor factori ca: stresul, stări emoționale puternice, căldura excesivă, efortul fizic intens.  

Hiperhidroza este mai degrabă o condiție medicală moștenită și se manifestă doar în timpul zilei fără a fi neapărat declanșată de anumiți factori.

Transpirația excesivă afectează 5% din populația generală. Se manifestă la nivelul zonelor bogate în glande sudoripare, cel mai frecvent axilar, la nivelul mâinilor și picioarelor.

Tratamentul transpiratiei excesive

Cui se adresează tratamentul cu toxină botulinică pentru transpirația excesivă?

Persoanele care pot beneficia de tratament pentru hiperhidroză sunt cele care, datorită transpirației excesive, prezintă una sau mai multe dintre următoarele condiții:

  • axilele sunt în permanenţă umede, hainele se pătează și se deteriorează datorită sărurilor conținute în sudorație
  • persoane care sunt conștiente de problema pe care o au și încearcă  să ascundă sau să controleze situația îmbrăcând anumite elemente de vestimentație
  • persoane care sunt nevoite să schimbe șosetele și îmbrăcămintea de mai multe ori pe zi
  • datorită cantității abundente de sudorație apare mirosul neplăcut
  • apare o stare de deshidratare datorită eliminării în exces a apei și sărurilor din organism.

Cum acționează toxina botulinică?

Toxina botulinică acționează prin inhibarea eliberării unui mediator chimic responsabil de transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare, astfel are loc diminuarea cantității de transpirație. Efectul este local (doar la nivelul zonei injectate) și temporar (între 6 și 12 luni).

Cum se realizează procedura?

Procedura de injectare a toxinei botulinice este una de tip minim-invaziv, extrem de simplă și rapidă. Se realizează în cabinetul medicului și durează aproximativ 30 minute. Nu necesită spitalizare sau o pregătire specială înainte. Se aplică o cremă anesteziantă înainte de procedură. Cu ajutorul unui ac foarte fin se injectează uniform produsul pe bază de toxină botulinică la nivelul zonelor afectate.

În ce constă recuperarea după injectare?

  • întoarcerea la domiciliu precum și desfășurarea activităților zilnice normale sunt posibile imediat după procedură. Totuși, se recomandă evitarea masajului zonelor tratate și a eforturilor fizice intense pe o perioadă de 1-2 zile.
  • imediat după injectare poate să apară o ușoară roșeață, dar care dispare în câteva ore
  • reducerea cantității de sudorație va fi observată după 2 zile
  • rezultatele sunt excelente, sudorația diminuă în medie cu 80% la nivelul zonelor tratate
  • efectele durează aproximativ 6-12 luni, după care procedura se poate repeta. Eficiența tratamentului crește în timp odată cu numărul procedurilor de injectare
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește tratamentul transpirației excesive cu toxină botulinică și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește toxina botulinică, indicațiile, beneficiile, recuperarea post injectare și complicațiile posibile legate de această procedură, precum și pentru a personaliza tratamentul necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.