mana-2

DEGETUL ÎN RESORT

Frecvent, degetul în resort este cauzat de inflamația cronică a tecii sinoviale ce înconjoară tendonul flexor. Teaca sinovială se îngroașă și creează un conflict în interiorul canalului digital.

Ce este degetul în resort?

Degetul în resort (trigger finger) este una dintre cele mai frecvente patologii la nivelul mâinii ce constă într-un conflict, un blocaj între tendonul flexor lung al degetului și canalul în care acesta culisează. Poate afecta toate degetele mâinii, mai frecvent fiind degetele medius, inelar și police.

Cum se manifestă degetul în resort?

Durerea în deget este simptomul cel mai frecvent, urmat de blocajul degetului. În funcție de gravitate descriem 3 stadii:

  • stadiul 1: durere la baza degetului fără blocaj resimțit
  • stadiul 2: blocaj dureros intermitent mai frecvent matinal
  • stadiul 3: blocaj permanent necesitând efortul celeilalte mâini „pentru a repune degetul la loc”

Diagnosticul este clinic și nici o examinare complementară nu este necesară. Adesea degetul în resort se asociază cu sindromul de canal carpian.

Care sunt cauzele degetului în resort?

Frecvent, degetul în resort este cauzat de inflamația cronică a tecii sinoviale ce înconjoară tendonul flexor. Teaca sinovială se îngroașă și creează un conflict în interiorul canalului digital. Progresiv, se creează un nodul în interiorul tendonului ce blochează glisarea acestuia și implict degetul. Chiar dacă această inflamație nu are o cauză bine stabilită, s-a observat o incidență mai crescută a degetului în resort în asociere cu diabet, obezitate, sexul feminin. Uneori, acest fenomen poate fi congenital, diagnosticat în copilărie.

Care este tratamentul degetului în resort?

În cazurile incipiente, infiltrarea locală în teaca tendonului flexor cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația poate fi suficientă.

În stadiile avansate sau dacă infiltrarea cu cortizon nu este eficace, tratamentul chirurgical este indispensabil. Intervenția chirurgicală se realizează în general sub anestezie locală sau loco-regională și constă într-o mică incizie la baza degetului prin care se eliberează scripetele A1 pentru a facilita culisarea tendonului flexor al degetului în teaca sa.

În ce constă recuperarea postoperatorie?

  • intervenția chirurgicală nu necesită spitalizare. Întoarcerea la domiciliu se face imediat după operație
  • durerile sunt minime și în general bine suportate cu tratament medical adecvat
  • este indicat să mișcați degetele regulat
  • dușul este autorizat începând cu a 2-a zi postoperator, în schimb băile fierbinți, saunele, piscinele nu sunt recomandate pe perioadă de 1 lună postoperator
  • activitățile uzuale cotidiene pot fi reluate imediat. În cazul în care locul de muncă necesită forță manuală importantă este recomandat un repaus de 3 săptămâni
  • chirurgul plastician vă oferă toate informațiile necesare pentru toaleta locală și îngrijirile postoperatorii ale cicatricii
  • consultații regulate vor fi planificate cu Dr. CHIRILA Marius pentru monitorizarea recuperării și pentru a se asigura că obțineți cele mai bune rezultate posibile.

NB: Această fișă prezintă informații cu caracter general în ceea ce privește tratamentul degetului în resort și nu se substituie consultației cu Dr. CHIRILA Marius. Pentru mai multe informații în ceea ce privește tehnicile posibile, beneficiile, recuperarea postoperatorie și complicațiile posibile legate de această intervenție precum și pentru a personaliza tehnica chirurgicală necesităților dvs, adresați-vă chirurgului plastician.

Întreabă
medicul

Dacă ai întrebări, completează formularul iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp. Pentru a ne crea o imagine cât mai apropiată de realitate despre situația ta, poți atașa fișiere media, fotografii, documente, etc., care să ne arate mai clar despre ce este vorba.