Tenul tău este cartea ta de vizită, cartea de vizită de care trebuie să te îngrijești începând cu perioada pubertății. Ritualurile referitoare la îngrijirea tenului diferă de la o persoană la alta, dar cu cât mai mult ne informăm despre metoda potrivită propriului ten, cu atât mai mult acesta radiază a frumusețe și este mai sănătos.
Tipuri de ten
Sunt șase tipuri de ten: tenul normal, tenul gras, tenul uscat, tenul mixt, tenul problematic și tenul sensibil. Totuși, marea întrebare este: cum avem grijă de tenul nostru?
Tenul normal
Nu prezintă prea des acnee sau puncte negre/albe, nu este nici gras, dar nu este nici în extrema tenului uscat. Totuși, pentru a menține sănătatea acestuia este binevenită o rutină.
Hidratarea este un element esențial, pentru că astfel prevenim îmbătrânirea. Curățarea tenului seara și dimineața este un alt element esențial, astfel evităm formarea și dilatarea porilor. Imediat după curățare este necesară aplicarea serurilor și a unei creme hidratante, iar ocazional puteți aplica un exfoliant pentru îndepărtarea celulelor moarte.
Tenul gras
Acest tip de ten este adesea numit și „uleios” pentru că lucește, iar produsele de make-up nu rezistă foarte mult după aplicare. Pentru acest tip de ten este esențială demachierea profundă și corectă, astfel se utilizează gelurile demachiante care curăță profund porii, în detrimentul soluțiilor de demachiere aplicate pe dischete, care curăță tenul superficial.
Exfoliantul și măștile de curățare sunt la fel de importante, pentru că îngrijesc tenul suplimentar.
Tenul uscat
Este deshidratat și deseori prezintă mâncărimi și chiar se decojește, iar îmbătrânirea prematură este mai comună pentru acest tip de ten.
Îngrijirea acestui tip de ten trebuie să fie foarte precaută, pentru că soluțiile nu trebuie să includă alcool sau ingrediente care usucă pielea. Acidul hialuronic și cremele hidratante sunt esențiale rutinei, iar demachierea trebuie să fie corespunzătoare cu produse de tip lapte sau uleiuri de curățare.
Tenul mixt
Este un fenomen interesant, pentru că este gras în zona T, iar în celelalte zone este de tip uscat. Pentru a avea grijă de acest tip de ten se combină produsele pentru ten uscat și gras, fiecare specific zonei. Acest tip de ten se curăță profund, se aplică apoi un tonic și un ser, iar pentru efectul final de catifelare se aplică o cremă hidratantă.
Tenul problematic
Este cel care prezintă acnee, pori dilatați și puncte negre. Pentru îngrijirea acestui tip de ten se utilizează produse speciale destinate acneei și altor imperfecțiuni ale tenului. Curățarea este esențială, aplicarea tonicului și cremelor regenerative contribuie esențial la îngrijirea acestuia, dar trebuie să consultați un specialist pentru a decide care sunt produsele potrivite.
Tenul sensibil
Tenul care are deseori iritații, senzația de arsură și roșeață. Îngrijirea acestui tip de ten este foarte important să fie lipsită de produse cu concentrații puternice, se folosesc produse delicate și creme cu texturi ușoare.
Alimentația și îngrijirea tenului
Îngrijirea tenului nu se limitează doar la produse de îngrijire, ci și la alimentație, care este un factor important în menținerea tenului sănătos. Unele alimente sunt mai nocive decât ai crede, iar în topul piramidei este zahărul, care este responsabil de îmbătrânirea prematură.
Chiar și fructele pot fi dușmanii pielii, mai exact bananele și strugurii, care au cea mai mare concentrație de zahăr, dar poți să schimbi fructele din alimentația ta cu merele.
Pâinea albă îți mărește indicii glicemiei, iar mâncarea picantă poate contribui la roșeața și chiar iritația pielii.
Dacă ești consumator de cafea, consideră și apa un element esențial din dieta ta, pentru a evita deshidratarea. Un lucru foarte important – evită mâncarea prăjită pentru că sporește nivelul de glicemie.
Procesul de îmbătrânire și metodele alternative de rejuvenare a tenului
Mezoterapie
În cazurile în carea pielea ta are nevoie de un tratament mai deosebit, există anumite proceduri ca mezoterapia. Prin acesta se introduce în piele un cocktail de substanțe care conțin vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, oligoelemente sau acid hialuronic, dar și altele necesare pentru pielea ta. Tehnica este minim invazivă și durează în medie 30-45 de minute, dar cert este că rezultatele se pot vedea după câteva sesiuni.
Terapie vampir
Această terapie pare a fi ceva desprins din filmele de groază, dar de fapt este perfect normală. În cadrul ei se injectează propriul sânge îmbogățit cu vitamine și aminoacizi, care contribuie activ la reîntinerirea feței, decolteului sau scalpului. Pentru început este recoltat aproximativ 8 ml de sânge într-o eprubetă supusă apoi unui proces de centrifugare. Procedura durează 40-45 de minute și necesită doar anestezie locală.
Toxina botulinică
Ridurile faciale se pot corecta cu toxină botulinică, în special cele de pe frunte, sprâncene și ochi. Tratamentul durează până la 30 de minute și nu necesită întotdeauna anestezie. Efectul se vede complet după 10-14 zile și durează până la 6 luni. Toxina botulinică blochează semnalele nervoase, astfel contribuie activ la eliminarea contractării acestora și previne procesul de îmbătrânire sau corectează ridurile deja formate.
Te aștept și pe paginile de Facebook și Instagram, unde poți vedea și alte informații legate de tenul tău.
De asemenea, poți da share acestui articol pe Facebook și LinkedIn.